Άνθρωποι και ιστορίες-Βασίλης Πουλημενάκος-Βιβλία και συν/ξη-23/09/2022

Η σύγκρια 

Δεν είχαν περάσει δυο χρόνια από τότε που παντρεύτηκε ο Θωμάς και είχε αρχίσει ήδη να δέχεται πιέσεις. Το σόι του ήταν από τα μεγαλύτερα στην ευρύτερη περιοχή του Κότρωνα κι εκείνη την εποχή -κάπου στα 1870- στα κεφαλοχώρια της Μάνης τα σόγια όριζαν το μέλλον και οι γδικιωμοί* τους ζωντανούς. Και στη γέννα από σερνικά παιδιά, γινόταν η πραγματική χαρά. Στον γάμο του έγινε μεγάλο γλέντι αλλά τι τα θες, τι τα γυρεύεις.

Η τετράπατη πυργοκατοικία του που ‘μοιαζε κάστρο με την εκκλησιά δίπλα και κολλημένα τα άλλα πυργόσπιτα από τους συγγενείς, φάνταζε να τον απειλεί πάνω από το κεφάλι του και να του εξουσιάζει τη σκέψη, σαν χρέος. Μαζί και το έρμο το Δεσποινιώ του, μια κούκλα να την πιεις στο ποτήρι, που όμως πέρα από το ματωμένο σεντόνι δεν είχε σαν νύφη κάτι άλλο της προκοπής να επιδείξει στην κλειστή κοινωνία των Δημητρουλιάνων. Ούτε μία κόρη έστω για ξεκίνημα. Στέρφα έδειχνε η Δέσποινα, δυο χρόνια και βάλε το πάλευε με τον Θωμά και τίποτα. Την πήγε και στο Γύθειο στον γιατρό και φίλο του, τον Γιάννη Γερακάρη, αλλά κι εκείνος δεν την γιάτρεψε ως φαίνεται.

Ήταν και αχαμνόμερη* η φουκαριάρα, ποιος να την υπολογίσει. Η φαμίλια της ήταν από φαμέγιους* ταπεινούς, τίμιους όμως που τους ζήλευε ο ήλιος, το ασημόφωτο φεγγάρι και η πιο καθάρια ματιά της θάλασσας. Δούλευαν σε ξενοχώραφα και με αφεντικά τους Δημητρουλιάνους, πρόκοψαν και έπαιρναν πια το καλύτερο μερτικό από τον ιδρώτα τους.

Με την ομορφιά της η Δέσποινα μάγεψε τον Θωμά με το που την αντίκρισε να πηγαίνει κολατσιό στα χτήματα και, με την αγνότητα της ψυχής της, χωρίς να σκεφτεί υστερόβουλα, λυγώντας στα λόγια και στην ομορφιά του, πρώτο και τελευταίο της άντρα τον αποκάλεσε κι έτσι τον λόγιζε από τότε για πάντα. Και γέμιζε η καρδιά της μόνο από τα γλυκόλογα της αιώνιας πίστης του Θωμά, του αισθηματία μανιάτη, που και διαβασμένος ήταν και περιποιητικός με τις γυναίκες, όσο δεν έπαιρνε άλλο.

–              Βασίλισσα του Πασσαβά θα σε κάνω, μονάκριβή μου.

–              Κι εσύ στον πύργο μας ο κύρης μου, κορώνα μου κι άρχοντάς μου.

Όλα άλλαξαν δυο χρόνια μετά. Και δεν την είχαν πάρει και τα χρόνια, στα 22 ήταν ακόμα. Αλλά το «πράμα από το πρωί δείχνει» λέγανε τα σόγια και οι φαρμακόγλωσσες νύφες κι αδελφές μουρμούραγαν. Άλλες απ’ αυτές μικροχηρέψαν όταν τους χαλάσανε τον άντρα οι γδικιωμοί* με τους Μιχαλολιάνους και τους Πετροπουλιάνους και έτσι η καρδιά τους γίνηκε πέτρα, όμοια μ’ αυτές του Κότρωνα και της Μάνης ολάκερης. Κι άλλες, επειδή ξέμειναν ανύπαντρες γηροκομώντας ανάπηρους, τους έβγαινε κρυφή χαρά για την «άχρηστη». Και τις Κυριακές στην εκκλησιά του σογιού δεν τη σίμωναν, ούτε για καλημέρα, λες και είχε αρρώστια κολλητικιά που μόλυνε και τ’ άλλα θηλυκά.

Ο Θωμάς δεν ήταν μεγάλος. Στα 27 του μελαχρινάκι κι αυτός όπως η Δέσποινα, κυπαρίσσι ψηλό, δυο μέτρα, της είχε αδυναμία, σαν λιμανάκι που άραξε την έβλεπε. Γιατί πριν, βλέπεις ήταν και σπουδαίος εραστής που δεν είχε φρένο και κράτει πουθενά. Τράβαγε με το μαύρο του άλογο στις παστρικιές της Τζίμοβας, όταν δεν έβρισκε ανοιχτή την πόρτα της κάμαρας της δούλας του της Περσεφόνης. Όλες -και οι αρχοντοπούλες και οι φτηνές- τον ονειρεύονταν για ταίρι τους. Πλούσιος, σερνικός με όλη τη σημασία, δυναμικός, όμορφος, λογάς αλλά και ανοιχτοχέρης.

Κι εκείνου του κακοφάνηκε. Όχι τόσο για τη φαμίλια του. Αλλά αγάπαγε τα παιδιά και το ‘θελε το παιδί από τη Δέσποινα. Ονειρευόταν εκείνη μάνα να το χει κολλημένο στο βυζί να το γαλουχεί, εκείνον να σκαλίζει στην κούνια του έναν ήλιο φωτεινό και να το μεγαλώνουν κι οι δυο με μέλι και καρύδια, σαν πρίγκιπα σωστό. Τον πίεζαν όμως πια οι δικοί του και η κοινωνία η στενή. Δεν του λέγανε να χωρίσει το Δεσποινιώ, όμως του έφερναν απέξω απέξω σαν λύση μια σύγκρια*. Κάποια τέλος πάντων γυναίκα να του κάνει παιδιά που θα μεγάλωναν το σόι του και θα έκανε και τον ίδιο τρανότερο στη Μάνη, με ντουφέκια-γιους και σερνικομάνες- κόρες…..

Κατεβάστε το βιβλίο από εδώ:

«Η Σύγκρια» – Αφήγημα του Βασίλη Πουλημενάκου

Ο Βασίλης Πουλημενάκος κατάγεται από το Γύθειο της Μάνης, ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα ως Πολιτικός Μηχανικός. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από διάφορους συνθέτες. Έχει συμμετάσχει στο ψηφιακό μουσικό βιβλίο ποίησης για παιδιά «Για ένα σου χαμόγελο» (2009), το διήγημά του «Το πέρασμα στη Νίσυρο», τιμήθηκε με διάκριση στον 1ο διαγωνισμό διηγήματος του πολιτιστικού περιοδικού «Ως3» ενώ με το διήγημα «Νυχτερινή» συμμετείχε στο βραβευμένο συλλογικό e-book με τίτλο «Δήγμα Γραφής – Μια ντουζίνα και τρία διηγήματα». Έχει γράψει την Σύγκρια και την Νεράιδα της Μάνης, Δαντέλα από τον Λίγηρα στις εκδόσεις Σαΐτα Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

Προσωπικό ιστολόγιο

http://vasilis67.wordpress.com 

Γεωργία Αγγελή

Επικοινωνήστε με την Γεωργία Αγγελή

Αν σε ενδιαφέρει να γαληνέψεις ακούγοντας παραμύθια και ιστορίες πες μου. Είμαι εδώ για σένα.

Subscribe

Εδώ θα διαβάσεις παραμύθια και ιστορίες του κόσμου αλλά και δικά μου. Αν είσαι
συγγραφέας και θες να γνωστοποιήσεις τη δουλειά σου στις λίστες μου, στείλε μήνυμα.

About the Author

Γεωργία Αγγελή

Ακολουθήστε με

Related Posts

ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ. Daniella Angueli – OriginPsy

ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ. Daniella Angueli – OriginPsy

Η αυτονομία ως προσδοκία, ως επιδίωξη -και ποτέ ως ολοκληρωμένη πραγματικότητα. Προσεγγίζονται οι διυποκειμενικές συνθήκες που διευκολύνουν ή ματαιώνουν τις διαδικασίες της ψυχικής αυτονόμησης ενός υποκειμένου. Είναι μια ψυχοδυναμική προσέγγιση της ανάδυσης του...

Μύθοι και πολιτισμοί Παραμύθια χορού & Συν/Ξη Κωνσταντία Σταύρου

Μύθοι και πολιτισμοί Παραμύθια χορού & Συν/Ξη Κωνσταντία Σταύρου

  Η προσφορά της Κωνσταντίας Σταύρου στον άνθρωπο Η Κωνσταντία Σταύρου μας περιγράφει τη δουλειά της με τα παιδιά, τους έφηβους και ενήλικες. Εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή ο χορός είναι ένα από τα καλύτερα είδη άσκησης για ευεξία, απώλεια περιττού βάρους,...

Άνθρωποι και ιστορίες Ένα απόγευμα με τον Σωκράτη

Άνθρωποι και ιστορίες Ένα απόγευμα με τον Σωκράτη

  Παρουσίαση του βιβλίου "Ένα απόγευμα με τον Σωκράτη" του Χάρη Παπαδόπουλου και Γιάννη Μανάλη Ο ιδρυτής της Apple, Στηβ Τζομπς, είχε δηλώσει: "Θα έδινα όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη". Έχεις άραγε αναρωτηθεί πώς θα ήταν να περάσεις ένα...

Άνθρωποι και ιστορίες- Οι τρεις αποτυχίες.  Νίκος Γιαννακόπουλος

Άνθρωποι και ιστορίες- Οι τρεις αποτυχίες. Νίκος Γιαννακόπουλος

Σε πόσες αποτυχίες έρχεται η καταξίωση; Η επιτυχία; Τρεις; Πολλές; Πάντως δεν το βάζουμε κάτω. Ο Nikos D. Giannakopoulos έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο και μας έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Μπορεί να βγει κάτι καλό, μέσα από μία αποτυχία; Βέβαια και μπορεί. Πόσο...

Άνθρωποι και ιστορίες Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής

Άνθρωποι και ιστορίες Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής

Ένα υπέροχο βιβλίο των εκδόσεων Ιβίσκος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Άνθρωποι και ιστορίες". Γραμμένο απλά και κατανοητά σαν μυθιστόρημα σε μαγεύει με την απλότητά του. Ο ήρως του βιβλίου, ο Δημήτρης, συνομιλεί με μια μαγική κούκλα που του δίνει απαντήσεις για τα...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *