Το καμηλάκι που έκανε το κουτσό, παλιό παραδοσιακό παραμύθι

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙ με πολλές καμήλες και καμηλιέρηδες περνούσε μια έρημο μεγάλη.

Οι καμήλες κου­βαλούσαν πάνω τους τόπια μεταξωτά και χαλιά και ασημικά και μια καμήλα έξω απ’ αυτά κουβαλούσε και το καμηλάκι της, μέσα σ’ ένα σακούλι. Αυτό το σακούλι, το ‘χε φτιάσει πρωτύτερα ένας καμηλιέ­ρης κι είχε βάλει εκεί το καμηλάκι γιατί ήταν μικρό και δεν μπορούσε να περπατήσει.

Σ’ αυτό το ταξίδι όμως το καμηλάκι είχε μεγαλώσει και σαν πέρα­σαν κάμποσες μέρες ο καμηλιέρης το κατέβασε κάτω από τη μάνα του.

« Τώρα μεγάλωσες πια, του είπε, και μπορείς να περπατάς, χωρίς να κουράζεις την κακομοίρα τη μητέρα σου, που είναι και φορτωμέ­νη».

Στο καμηλάκι όμως κακοφάνηκε, γιατί δεν ήταν μαθημένο να περπατάει και συλλογιζότανε τι τρόπο να βρει να γελάσει τον καμη­λιέρη και να τον κάνει να το ξαναβάλει πάλι στο σακί. Εκεί που το συλλογιζότανε αυτό, βλέπει μια κουτσή καμήλα μπροστά της, που περπατούσε με δυσκολία.

«Το βρήκα! είπε τότε. Θα κάνω το κουτσό, πως δε μπορώ να περ­πατήσω και τι θα κάνει ο καμηλιέρης; Θα με βάλει πάνω στη μάνα μου».

‘Αρχισε λοιπόν να κάνει το κουτσό. Μα ο καμηλιέρης κουβέντιαζε μ’ ένα σύντροφό του και δεν το πρόσεξε. Έτρεξαν έτσι ως το βράδυ και το βράδυ στάθηκαν να φάνε και να ξεκουραστούν.

Την άλλη μέρα το πρωί το καραβάνι πήρε το δρόμο του και το καμηλάκι άρχισε πάλι να κάνει το κουτσό. Μια στιγμή όμως κοίταξε μπροστά του να δει την κουτσή καμήλα και δεν την είδε.

  • Τι έγινε ο κουτσή καμήλα; ρώτησε τότε μια διπλανή του καμήλα.
  • Αχ, την κακομοίρα! έκανε αυτή. Δεν τα ξέρεις;
  • Όχι, έπαθε τίποτα;
  • Έπαθε και μεγάλο κακό μάλιστα. Ο αφεντικός της την είδε πως ήταν κουτσή και δεν μπορούσε να περπατήσει και την άφησε πίσω μας. Θα χαθεί η κακομοίρα χωρίς φαΐ και νερό.
  • Δυστυχία μου! συλλογίστηκε τότε το καμηλάκι, τι κόντεψα να πάθω! Καλά που ο αφεντικός μου δε με πρόσεξε που κούτσαινα, αλ­λιώς μπορεί να μ’ άφηνε και μένα να χαθώ στην ερημιά.

Κι άρχισε να περπατάει χωρίς να κουτσαίνει. Γιατί βρήκε πως ή­ταν καλύτερο να κουράζεται κι αυτό, σαν τις άλλες καμήλες, παρά να χανόταν ολότελα.

50 Νέα παραμύθια» Πιπίνας Τσιμικάλη

Εκδόσεις Αστήρ

 

Γεωργία Αγγελή

Επικοινωνήστε με την Γεωργία Αγγελή

Αν σε ενδιαφέρει να γαληνέψεις ακούγοντας παραμύθια και ιστορίες πες μου. Είμαι εδώ για σένα.

Subscribe

Εδώ θα διαβάσεις παραμύθια και ιστορίες του κόσμου αλλά και δικά μου. Αν είσαι
συγγραφέας και θες να γνωστοποιήσεις τη δουλειά σου στις λίστες μου, στείλε μήνυμα.

About the Author

Γεωργία Αγγελή

Ακολουθήστε με

Related Posts

Ο μπαλωματής κι  ο γίγαντας

Ο μπαλωματής κι ο γίγαντας

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μπαλωματής που έμενε στη Γένοβα, στη δυτική ακτή της Ιταλίας και που είχε βαρεθεί να μπαλώνει παπούτσια. Ήταν κι ο πατέρας του μπαλωματής και, όπως καταλαβαίνετε, είχε γεννηθεί μέσα στη δουλειά αυτή ×σόλιασμα, κάρφωμα, μπάλωμα...

Αφήγησή μου για την πλατφόρμα swaplanet στις 5 Οκτωβρίου 2022

  https://www.youtube.com/watch?v=Xx10IFV5GFo&t=611s   Στις 5 Οκτώβρη αφηγήθηκα σε webinar της πλατφόρμας www.swaplanet.com η πρώτη πλατφόρμα ανταλλαγής παιδικών ρούχων. Δυο παραμύθια: Το μαγεμένο φόρεμα και η σοφία της ανθρωπότητας Το φυλακτό της αγάπης...

Ο άρχοντας της θάλασσας. Γιαπωνέζικο παραμύθι

Ο άρχοντας της θάλασσας. Γιαπωνέζικο παραμύθι

Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε στην Ιαπωνία έ­νας άρχοντας που λέγανε ότι είχε διωχτεί από τον ου­ρανό. Και είχε διωχτεί από τον ουρανό, επειδή δεν φερότανε καλά στην αδελφή του, μια αρχόντισσα που ’μενε στον ήλιο. Την αρχόντισσα εκείνη τη λέγανε Άμα. Με το θάνατο του...

Η κακιά γυναίκα του βεζίρη, παλιό παραμύθι

Η κακιά γυναίκα του βεζίρη, παλιό παραμύθι

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας νέος και τρανός βασιλιάς που όριζε μια χώρα εκατό φορές πιο μεγάλη απ' ότι οι άλλοι βασιλιάδες και χίλιες φορές πιο πλούσια. Κι αυτός ο βασιλιάς δεν είχε κανένα συγγενή στον κόσμο, ούτε γονείς ούτε αδέλφια ούτε πρωτοξάδελφα κι ο...

Η βασίλισσα της ειρήνης Ινδιάνικο παραμύθι

Η βασίλισσα της ειρήνης Ινδιάνικο παραμύθι

Ένας γενναίος άντρας της φυλής των Ονέιντα κυνηγούσε στο δάσος. Το θήραμα πέρασε σαν αστραπή πίσω του, αλλά και κείνος ήταν πολύ γρήγορος. Γύρισε, το σημάδεψε και το βέλος του χτύπησε το ελάφι. Ο ινδιάνος τότε έβγαλε το μαχαίρι του και έσκυψε να γδάρει το ζώο. Πριν...

Ο έμπορος που πουλούσε κουστούμια Jacques Salome

Ο έμπορος που πουλούσε κουστούμια Jacques Salome

Αλληγορικό παραμύθι. Κάθε συναίσθημα και διαφορετικό κουστούμι. Έρωτας; Θλίψη; Υπάρχει διαφορετικό κουστούμι για το καθένα αλλά και για κάθε διαβάθμιση. Απλή Θλίψη; Κατάθλιψη; Παθιασμένος Έρωτας; Λυσσασμένος; Όμως ο ήρωας κάνει ένα τραγικό λάθος…

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *